Novinky

Zamestnávatelia potrebujú obsadiť 20 000 pracovných miest, najviac v oblasti strojárstva

Za posledný mesiac vytvorili zamestnávatelia na pracovno-poradenskom portáli Internetový sprievodca trhom práce (ISTP.sk) 5 000 nových voľných pracovných miest, čo je ale o 1 500 menej ako v októbri. Mierny pokles v počte inzerovaných ponúk je pre blížiace sa sviatočné obdobie typické. Na druhej strane narastá počet špecifických ponúk, ktoré súvisia s Vianocami alebo zahájením lyžiarskej sezóny. Uchádzači o prácu majú k dispozícii celkovo 20 000 pracovných ponúk od 3 000 inzerujúcich zamestnávateľov.

Pracovná oblasť strojárstvo, vrátane výroby motorových vozidiel, ponúka najvyššiu šancu na novú prácu (4 300 voľných pracovných miest). Dostatok pracovných príležitostí je aj v oblastiach technické a manuálne prierezové zamestnania (3 400), stavebníctvo (2 200) a bankovníctvo, poisťovníctvo, finančné služby a reality (1 600).

Aktuálny počet voľných pracovných miest podľa pracovných oblastí (TOP 10)

Z pohľadu zamestnaní prevažujú ponuky na operátorov v strojárskej výrobe (1 400 aktuálnych ponúk), ktorí sa spoločne so skladníkmi, montážnymi pracovníkmi, operátormi vysokozdvižných vozíkov, zváračmi kovov a čašníkmi udržujú na popredných miestach.

Najviac pracovných príležitostí je už tradične v Bratislavskom kraji (3 600 voľných pracovných miest), najmenej ponúk prináša Košický kraj (1 000). Z miest je priaznivá situácia v Bratislave (2 600 ponúk), Nitre (1 000) a Galante (800), najťažšie sa hľadá práca v Medzilaborciach, Turčianskych Tepliciach a Sobranciach.

Aktuálny počet voľných pracovných miest podľa krajov



Zamestnávatelia hľadajú na portáli ISTP aj uchádzačov na práce do zahraničia. Najviac ponúk je v Nemecku (1 500 voľných pracovných miest), Rakúsku (900) a Holandsku (400). Prevažujú zamestnania z oblastí gastronómie, ubytovania, stavebníctva, strojárstva, elektrotechniky či sociálnych služieb.

Na nájdenie novej práce častokrát postačuje aj stredné odborné vzdelanie (výučný list). Tento stupeň vzdelania je uvedený v každom druhom inzeráte. 38 % inzerátov požaduje úplné stredné odborné vzdelanie s maturitou a vysokoškolské vzdelanie vyžadujú zamestnávatelia v každom treťom inzeráte.

Až 61 % inzerátov nemá uvedenú požiadavku na odbornú prax alebo ju nepožaduje. Ak zamestnávatelia od uchádzačov vyžadujú odbornú prax, ide zväčša o jednoročnú a dvojročnú prax. 48 % inzerátov na portáli ISTP je vhodných aj pre absolventov. Ide o pozície čašníkov, operátorov v strojárskej výrobe, skladníkov a administratívnych pracovníkov.

Vo vybraných prípadoch vyžadujú zamestnávatelia od budúcich zamestnancov aj certifikát, ide najčastejšie o zdravotný preukaz (preukaz na prácu s potravinami), zváračský preukaz, kvalifikačnú kartu vodiča alebo preukaz obsluhy motorových vozíkov. Takmer v každom treťom inzeráte je uvedená požiadavka na vodičské oprávnenie skupiny B.

Šancu na najvyššiu nástupnú mzdu majú uchádzači, ktorí si nájdu novú prácu v oblasti zdravotníctva, kde priemerná výška základnej zložky mzdy dosahuje takmer 1 900 eur. Dobre si zarobia aj zamestnanci, ktorí obsadia pracovné miesta v oblastiach IT a telekomunikácie (1 800 eur), predaj a servis motorových vozidiel (1 500 eur) a stavebníctvo (1 450 eur).

Pripravil Pavol Hudec, TREXIMA Bratislava  
Foto:
 Shutterstock